Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι μια σημαντική θεραπευτική μέθοδος της Κινέζικης Ιατρικής (ΚΙ). Ονομάζεται βοτανοθεραπεία διότι χρησιμοποιούνται ουσίες από το φυτικό, το ζωικό και το ορυκτό βασίλειο, για τη θεραπεία παθήσεων και τη βελτίωση και διατήρηση της υγείας. Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα βοτανικής ταξινόμησης, επεξήγησης και χρήσης ουσιών. Τα κινέζικα βότανα συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς που δημιουργούν μια συνταγή, η οποία μπορεί να παρασκευαστεί με τις ακόλουθες μορφές:

Βρασμένο μίγμα: τα βότανα βράζονται σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα τα βότανα απομακρύνονται και παραμένει το υγρό με τα συστατικά των βοτάνων. Τα συστατικά του μίγματος αυτού έχουν ισχυρή δράση και μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα από τον οργανισμό.

Οδηγίες παρασκευής: για την προετοιμασία του μίγματος απαιτείται η χρήση πήλινου ή εμαγιέ σκεύους. Δεν επιτρέπεται ο βρασμός σε κοινά μαγειρικά σκεύη, όπως η ανοξείδωτη κατσαρόλα.

 

 • Τοποθετείστε τα βότανα μιας δόσης (1 σακουλάκι) στο ειδικό σκεύος
 • Προσθέστε νερό έως ότου το νερό καλύψει τα βότανα δύο δάχτυλα και σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του
 • Ανάψτε την εστία στο «δυνατό» έως ότου ξεκινήσει ο βρασμός
 • Χαμηλώστε την εστία στο «σιγανό» και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά (ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο βρασμού από το θεραπευτή σας)
 • Σουρώστε το μίγμα και διατηρήστε το σε ένα θερμός
 • Τοποθετήστε τα βότανα που έχετε στο σουρωτήρι ξανά στο ειδικό σκεύος
 • Προσθέστε ξανά νερό έως ότου το νερό καλύψει τα βότανα δύο δάχτυλα και σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του
 • Ανάψτε την εστία στο «δυνατό» έως ότου ξεκινήσει ο βρασμός
 • Χαμηλώστε την εστία στο «σιγανό» και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά
 • Σουρώστε το μίγμα στο ίδιο θερμός
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες του θεραπευτή σας για την κατανάλωση του μίγματος (συνήθης κατανάλωση: πρωί και βράδυ 1-2 ώρες μετά το φαγητό)

Χάπια: τα βότανα αλέθονται σε σκόνη και αναμειγνύονται με έκδοχα, όπως ρύζι, νερό, κρασί, ξύδι, μέλι, ζωμούς κτλ. Αφού αναμειχθούν διαμορφώνονται σε χάπια διαφόρων μεγεθών. Τα συστατικά από τα βότανα σε αυτή τη μορφή απορροφούνται πιο αργά, δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η χορήγηση τους είναι εύκολη και απλή. Συνήθως χρησιμοποιούνται για χρόνιες ασθένειες και σύνδρομα ανεπάρκειας.

Άλλες μορφές: αφέψημα, σιρόπια, ταμπλέτες, διαλύματα, ενέσιμα, αλοιφές, σκόνες κα.

Ποιά είναι η διαφορά των φαρμάκων της κλασσικής ιατρικής από τα βότανα;

Τα μέρη των βοτάνων της ΚΙ χρησιμοποιούνται συνήθως χωρίς να έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία. Για αυτό και τα βότανα διατηρούν όλα τα διαφορετικά συστατικά τους, τα οποία δρουν συνεργατικά, παρέχοντας ισχυρότερη θεραπευτική δράση. Πολλές φορές η τοξικότητα που παρατηρείται σε μεμονωμένα συστατικά των φυτών, μειώνεται ή αδρανοποιείται όταν δεν τροποποιείται το φυτικό προϊόν. Αντίθετα, στα φάρμακα χρησιμοποιούνται μεμονωμένα χημικά συστατικά.
Τις περισσότερες φορές τα βότανα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς, για να αυξηθεί η θεραπευτική δράση τους και να μειωθούν τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με την κλασσική ιατρική στην οποία αποφεύγεται η πολυφαρμακία.
Τα βότανα, σε αντίθεση με τα φάρμακα, βρίσκονται ελεύθερα στη φύση και μετά από ελάχιστη επεξεργασία ή μη, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άφοβα. Για παράδειγμα, η φλούδα από το μανταρίνι είναι ένα βότανο το οποίο μετά την αποξήρανσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό βότανο. Παρόλα αυτά συστήνεται η χρήση τους υπό την καθοδήγηση ειδικού θεραπευτή.

 

Τι γίνεται σε μια θεραπεία βοτανοθεραπείας;

Την πρώτη φορά που θα κάνετε βοτανοθεραπεία, ο/η θεραπευτής/ρια  ή ο/η συνεργάτης του/της θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Έπειτα ο θεραπευτής ή ο συνεργάτης του θα συνεχίσει με τη φυσική εξέταση, όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται η επισκόπηση της γλώσσας και η ψηλάφηση του σφυγμού. Αφού ο θεραπευτής σας έχει καταλήξει στη διάγνωση της ΚΙ, θα σας συνταγογραφήσει τα βότανα που θα χρειαστεί να πάρετε, θα σας αναφέρει με λεπτομέρεια γραπτώς τον τρόπο και το χρονικό διάστημα λήψης τους, και θα σας ενημερώσει για οτιδήποτε σχετικό με την θεραπεία σας. Συνήθως απαιτείται επανεξέταση μετά από χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο θεραπευτής σας. Στην επανεξέταση θα γίνει επαναξιολόγηση του ιστορικού σας, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που έγινε στην πρώτη συνεδρία και αν ο θεραπευτής σας το κρίνει απαραίτητο, θα συνταγογραφήσει ξανά βότανα.

 

Πόσες φορές θα χρειαστεί να κάνω βοτανοθεραπεία;

Το πόσες φορές θα κάνετε βοτανοθεραπεία εξαρτάται αποκλειστικά από την κατάσταση σας και τον τρόπο που θα επιλέξει ο θεραπευτής να χειριστεί την περίπτωση σας.

 

Υπάρχουν παρενέργειες και αντενδείξεις;

Οι παρενέργειες είναι αρκετές διότι τα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι εκατοντάδες, αλλά είναι σπανιότατες. Η συνηθέστερη παρενέργεια είναι στομαχικός πόνος και η τάση για έμετο. Αν έχετε κάποια γνωστή αλλεργία ενημερώστε εξαρχής το θεραπευτή σας. Αν κατά τη λήψη οποιασδήποτε δόσης βοτάνων αισθανθείτε αδιαθεσία ή έχετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια όπως ζάλη, οίδημα στα πρόσωπο, βρόγχο φωνής, επικοινωνήστε άμεσα με το θεραπευτή σας.

 

Μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με την αγωγή της κλασικής ιατρικής;

Ναι. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ενημερώνετε τον προσωπικό ιατρό σας για το αν δέχεστε θεραπείες βοτανοθεραπείας και το θεραπευτή σας για τη διάγνωση της κλασικής ιατρικής, το ιστορικό σας, και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε. Αν παίρνετε φάρμακα προτιμήστε ένα βοτανοθεραπευτή που να είναι και ιατρός της κλασικής ιατρικής.

 

Πού να απευθυνθώ για να βρω ένα βοτανοθεραπευτή;

Στους καταλόγους του ΕΣΚΙ σε αυτή την ιστοσελίδα.

Βρες έναν Θεραπευτή Κινέζικης Ιατρικής

Βρες έναν θεραπευτή μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής κοντά σου!