Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι μια σημαντική θεραπευτική μέθοδος της Κινέζικης Ιατρικής (ΚΙ). Ονομάζεται βοτανοθεραπεία διότι χρησιμοποιούνται ουσίες από το φυτικό, το ζωικό και το ορυκτό βασίλειο, για τη θεραπεία παθήσεων και τη βελτίωση και διατήρηση της υγείας. Η Κινέζικη βοτανοθεραπεία είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα βοτανικής ταξινόμησης, επεξήγησης και χρήσης ουσιών. Τα κινέζικα βότανα συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς που δημιουργούν μια συνταγή, η οποία μπορεί να παρασκευαστεί με τις ακόλουθες μορφές:
Βρασμένο μίγμα: τα βότανα βράζονται σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα τα βότανα απομακρύνονται και παραμένει το υγρό με τα συστατικά των βοτάνων. Τα συστατικά του μίγματος αυτού έχουν ισχυρή δράση και μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα από τον οργανισμό.
Οδηγίες παρασκευής: για την προετοιμασία του μίγματος απαιτείται η χρήση πήλινου ή εμαγιέ σκεύους. Δεν επιτρέπεται ο βρασμός σε κοινά μαγειρικά σκεύη, όπως η ανοξείδωτη κατσαρόλα.
- Τοποθετείστε τα βότανα μιας δόσης (1 σακουλάκι) στο ειδικό σκεύος
- Προσθέστε νερό έως ότου το νερό καλύψει τα βότανα δύο δάχτυλα και σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του
- Ανάψτε την εστία στο «δυνατό» έως ότου ξεκινήσει ο βρασμός
- Χαμηλώστε την εστία στο «σιγανό» και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά (ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή χρόνο βρασμού από το θεραπευτή σας)
- Σουρώστε το μίγμα και διατηρήστε το σε ένα θερμός
- Τοποθετήστε τα βότανα που έχετε στο σουρωτήρι ξανά στο ειδικό σκεύος
- Προσθέστε ξανά νερό έως ότου το νερό καλύψει τα βότανα δύο δάχτυλα και σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι του
- Ανάψτε την εστία στο «δυνατό» έως ότου ξεκινήσει ο βρασμός
- Χαμηλώστε την εστία στο «σιγανό» και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 20 περίπου λεπτά
- Σουρώστε το μίγμα στο ίδιο θερμός
- Ακολουθήστε τις οδηγίες του θεραπευτή σας για την κατανάλωση του μίγματος (συνήθης κατανάλωση: πρωί και βράδυ 1-2 ώρες μετά το φαγητό)
Χάπια: τα βότανα αλέθονται σε σκόνη και αναμειγνύονται με έκδοχα, όπως ρύζι, νερό, κρασί, ξύδι, μέλι, ζωμούς κτλ. Αφού αναμειχθούν διαμορφώνονται σε χάπια διαφόρων μεγεθών. Τα συστατικά από τα βότανα σε αυτή τη μορφή απορροφούνται πιο αργά, δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η χορήγηση τους είναι εύκολη και απλή. Συνήθως χρησιμοποιούνται για χρόνιες ασθένειες και σύνδρομα ανεπάρκειας.
Άλλες μορφές: αφέψημα, σιρόπια, ταμπλέτες, διαλύματα, ενέσιμα, αλοιφές, σκόνες κα.