Η Κινέζικη Ιατρική είναι ένα σύστημα διαχείρισης της υγείας και της ασθένειας, με ρίζες που χάνονται στην αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας, και με τα αρχαιότερά της συγγράμματα να τοποθετούνται ιστορικά 2500 χρόνια πριν.
Αναπτύχθηκε αρχικά και εξελίχθηκε στην διάρκεια των αιώνων, άρρηκτα συνδεδεμένη με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, και την ιστορία ενός λαού που αναμετρήθηκε με το δικό του διαφορετικό τρόπο με τα πανανθρώπινα ερωτήματα για την προέλευση της ζωής και του σύμπαντος, για το νόημα της ύπαρξης και του θανάτου, για τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του, συνθέτοντας μια κοσμοθεωρία που τροφοδότησε μια οργανωμένη απάντηση στο τι είναι η υγεία και πώς μπορούμε να τη διατηρήσουμε.
Έχοντας λοιπόν σαν αφετηρία την αξιωματική παραδοχή ότι ο σωματικός Μικρόκοσμος, όπως και ο Μακρόκοσμος, διέπεται από αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε Πέντε Φάσεις-Στοιχεία (Ξύλο, Φωτιά, Γη, Μέταλλο και Νερό) και Δύο Oυσιώδεις Ποιότητες (Yin-Yang), η Κινέζικη Ιατρική περιγράφει τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος με ένα σύστημα σκέψης, που ενώ, εκ πρώτης όψεως, ξενίζει τη δυτική μας αντίληψη, αποδεικνύεται ορθολογικό, ολοκληρωμένο και συνεπές μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια.
Η Υγεία περιγράφεται πολύ απλά σαν μία κατάσταση σχετικής ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικού βαθμού συμπυκνώσεις του Τσι (ζωτική ενέργεια), οι οποίες και διαμορφώνουν τους Τρεις Θησαυρούς (Shen, Qi, Jing), που συνιστούν την ύπαρξή μας. Εμείς καλούμεθα, με τις επιλογές μας, να διατηρήσουμε αυτήν την ισορροπία μεταξύ τους.
Ως ασθένεια, επομένως, αναγνωρίζεται η αποσταθεροποίηση αυτής της ισορροπίας, είτε προερχόμενη από εξωτερικές επιδράσεις ή από εσωτερική διαταραχή, η οποία επηρεάζει αμφίδρομα όλα τα επίπεδα, προκαλώντας συμπτώματα στο σώμα, ή/ και στο πνεύμα, ή/και στην ψυχή. Κι ενώ όλοι αρρωσταίνουμε, λίγο πολύ από παρόμοιες αιτίες, δεν εκδηλώνουμε τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, και έτσι συνθέτουμε μία εικόνα διαταραχής που είναι μοναδική για τον καθένα, και που ως τέτοια αντιμετωπίζεται από την κινέζικη σκέψη.
Η θεραπεία, σύμφωνα με τις αρχές της Κινέζικης Ιατρικής, περιλαμβάνει από άσκηση, όπως το Qi Gong και το Tai Ji Chuan, έως συμβουλές διατροφής, μαλάξεις, θεραπεία με μόξα, βελονοθεραπεία, και βοτανοθεραπεία.
Σήμερα λοιπόν που ο σύγχρονος κόσμος και οι αξίες του κλυδωνίζονται, συμπαρασύροντάς μας όλους μαζί, και τον καθένα ξεχωριστά, σε διαταραχή της ισορροπίας μας, φαίνεται να είναι επιτακτικότερη η ανάγκη να στραφούμε προς παραδοσιακές πανάρχαιες πρακτικές, οι οποίες αφενός υπόσχονται την αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας και αφετέρου επέζησαν μέχρι τώρα, για να μας θυμίζουν ότι, αν μπορούμε και βλέπουμε μακρύτερα, είναι επειδή στεκόμαστε επάνω στην συσσωρευμένη γνώση της ανθρωπότητας.