Η Κινέζικη διαιτοθεραπεία, με τη χρήση φυσικών τροφίμων,  συμβάλλει στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Στην Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) η γραμμή που διαχωρίζει τα βότανα από τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτή και πολλές φορές ανύπαρκτη. Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα μπορεί να παίξουν το ρόλο του βοτάνου-φαρμάκου. Οι γεύσεις, οι ποιότητές τους, και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται έχουν μεγάλη σημασία. Όταν τα τρόφιμα συνδυάζονται και παρασκευάζονται με έναν αρμονικό τρόπο, προάγουν την υγεία και μπορούν να θεραπεύσουν ακόμη και ασθένειες. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στον οργανισμό, ή και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ΚΙ κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με τα ενεργειακά και σωματικά αποτελέσματά τους, και όχι σύμφωνα με τα μέρη που τα απαρτίζουν, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια κλπ. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να θεωρούνται ψυχρά και άλλα θερμά ανεξάρτητα από τις χημικές δομές που τα αποτελούν. Έτσι ένα πρωινό που αποτελείται από μια μπανάνα και γάλα, θα έχει πάντα την ίδια θρεπτική αξία σύμφωνα με τη δυτική σκέψη, ενώ στην ΚΙ μπορεί να θεωρηθεί επωφελές για κάποια άτομα και επιβλαβές για κάποια άλλα, ανάλογα πάντα και με τη διαφορετική εποχή του έτους.

 

Με τη διαιτοθεραπεία μάς επιτρέπεται να γνωρίζουμε όχι μόνο ποιά τρόφιμα είναι υγιεινά, αλλά και ποιά συγκεκριμένα τρόφιμα είναι καλά ειδικά για τον καθένα από εμάς, σε κάθε ξεχωριστή χρονική περίοδο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας και με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με την αγωγή της κλασικής ιατρικής;

Ναι. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ενημερώνετε το θεραπευτή σας για τη διάγνωση της κλασικής ιατρικής, το ιστορικό σας, και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε.

 

Που να απευθυνθώ για να βρω ένα διαιτοθεραπευτή;

Στους καταλόγους του ΕΣΚΙ σε αυτή την ιστοσελίδα.

Βρες έναν Θεραπευτή Κινέζικης Ιατρικής

Βρες έναν θεραπευτή μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής κοντά σου!